Saturday, July 2, 2011

Tangine Chicken


Ya Allah diam tak diam dah 5 bulan k ena tak update blog...ada yg bertanya kenapa k ena tak aktif spt dulu...ntahlah ek tiba2 jadi malas tahap gaban (budak2 skrg nyer phrase)...gaban tu aper k ena sendiri tak tau hehehehe tapi bila dh semua guna...k ena pun gunapakai lah...

Last feb k ena sambut 25thn anniversary...so hubby k ena bawa k ena pergi ke Morocco/Spain bersama2 kawan seramai 13 org...mmg seronok...kumpulan ni bole dikatakan semuanya parents yg mencari ketenangan setelah berpenat lelah membesarkan anak2...setelah 25thn berkahwin baru lah k ena berpeluang berholiday berdua just me n hubby...bole dikatakan ianya our 2nd honeymoon....:)
Bercuti mmg seronok....sambil melihat negara org sambil makan...tapi ikut pakage mmg tiring...frm KLIA jam 11mlm terus ke Dubai transit sebelum ke Cassablanca...perjalanan yang sungguh lama...duduk di atas kapalterbang selama 16 jam...org Perak kata chemuihhh....heheheh nasib lah ada inhse entertaiment so dari satu filem ke satu filem k ena tonton...

Bila nak bagi resepi nihh...hehehhe japlar...k ena nak juga cerita keindahan negara org...sampai Morocco lawatan yg mengambil masa 6 hari amat menginsafkan...seronok2 negara org seronok lagi negara sendiri...terasa bersyukur sgt...ramai org miskin tegar disana...style of living antara org miskin dan kaya amat besar jurangnyer...slump area mereka begitu padat...aduh mmg kesian...
Paling tak bole lupa pergi ke tempat buat barangan kulit...mereka perlu merendam kulit dlm air campuran najis burung yg kuat bau tidak enaknya...ishhh apa ckp bab ni kat blog masakan...tapi tak apakan k ena nak bg tau mcm mana keadaannyer...kalau cerita mmg tak cukup kajang org kata...kalau ada kesempatan pergilah insyaAllah fahamlah apa yg k ena maksudkan...


inilah geng yg pergi holiday dgn k ena n hubby


inilah tempat buat kulit yg k ena ceritakan


inilah dalam kawasan medina di morocco...lorongnyer amat sempit...kenderaan yg dibenarkan hanyalah keldai...n bila keldai lalu baunyer amatlah *wangi hehehehhe

Ok sampailah masanyer k ena bagi resepi Chicken Tangine nih hehehe...k ena ambil resepi ni dari internet...k ena sendiri tak pernah cuba sbb k ena tak beli periuk tangine ni...tapi sebenarnya bole ajer masak dlm periuk apa sekali pun...:)
Resepinyer...
Apa yg diperlukan
  • 2 biji bawang putih di cincang
  • olive oil (or any oil) utk pan-frying chicken and mixing marinade
  • 1 atau 2 ekur ayam, dipotong besar
  • Rempah2nyer:
    • 1/4 teaspoon black pepper
    • 1/4 teaspoon halia
    • secubit saffron
    • 1 teaspoon jintan(optional)
    • 1 teaspoon kunyit serbuk
    • 1 batang seinci kulit kayu manis or serbuk kulit kayu manis(optional)
    • 1 teaspoon ketumbar(optional)
  • 2 biji bawang besar dicincang halus
  • 2 cawan stok ayam
  • 2 biji lemons, dihiris bulat
  • garam 
 Apa yg perlu dibuat
  • Campurkan bawang putih, black pepper, n 1 teaspoonful minyak....sapukan pada ayam dan perapkan selama 1 malm.....
  • Panaskan minyak dlm periuk tagine.....goreng ayam hingga sedikit garing masukkan black pepper, halia, and saffron...masukkan bawang besar cincang tadi n kacau utk a  few minutes.
  • Masukkan ayam, stok ayam n didihkan kurangkan sikit apinyer tutup dgn penutup tapi tak rapat...biarkan sebentar...
  • Maukkan hirisan lemons, garam n sesedap rasa...keluarkan ayam n ketepikan..kacau kuah yg tinggal hingga pekat....
  • Hidangkan ayam tangine dgn kuahnyer diatas...
Addoiiii berpeluh gak nak translate resepinya...so apalagi bole lah cuba k...not necessary chicken...ikan pun boleh...:)

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment