Thursday, December 30, 2010

Bendi goreng sos tiram


Sayur ni kegemaran semua dlm rumah...masa k ena kecik bendi semua lembut2...direbus makan begitu saja pun sedap now yg jual kat hypermarket tu semuanya bendi yg tua2 belaka...so k ena pun...

bendi hiris ikut suka banyak mana
udang 1 mangkuk
cili masak 2 biji         )
bawang merah 3 ulas ) ditumbuk
bawang putih 3 ulas   ) 
kicap
sos tiram
sesedap rasa

Tumis bahan tumbuk hingga garing...masukkan udang...last sekali bendi n garam serta sesedap rasa...letak kicap sedekit n sos tiram sedikit....ish...senang sangat kan...

Masak lemak Daging Dengan Rebung


Hmmmmm ini kegemaran k ena n alynn...hubby n anak suka daging salai dengan daun asam gelugur...ingat lagi masa baru kawin...k ena kalau g makan mana2 kalau nmpak rebung mesti itulah jadi sajian k ena...sampai satu masa hubby panggil minah rebung terus k ena stop sampai sekarang...k ena cuma makan bila dia tak ada...n since then dia tak berani nak ejek k ena sebab sure k ena emo giler lah....hehhehe

ok bahan yg k ena sediakan

Daging salai 2 keping selalunya k ena beli bila balik Kuala Pilah
rebung 1 bungkus
cili api 10 biji
serai 3 btg
kunyit 2 inci
santan kotak secukupnya
garam 
n asam jawa sekeping

Tumbuk cili dengan kunyit masukkan kedalam periuk bersama daging yg diris...masukkan serai yg diketuk..masukkan air sedikit untuk empukkan danging seketika...bila dh empuk...masukkan santan kotak, garam n asam keping...didihkan n dah siap....sonang amek kan...

Laksam


Laksam kegemaran k ena...tidak utk hubby dia lebih prefer laksa penang tapi k ena mmg suka sgt kalau gi sarapan kat kedai kelantan mesti k ena order laksam...
k ena ambil resepi ini dari internet dari My Resepi betul2 copy n paste.....k ena mmg tak pandai buat heheheh

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

Wednesday, December 29, 2010

Udang bersalut kulit popiah


Anak k ena no 3...Fahim sedang belajar untuk menjadi seorang Chef...dia belajar di C*ilantro di usj 1...alhamdulillah dari sehari kesehari dia banyak buat menu2 yg memeranjatkan k ena hehehhe...yg ini special request frm abangnyer yg tak sempat nak rasa masa 4 courses final project dia...

resepinya...
udang as much as u want
kulit popiah 1 atau 2 peket
telur 3 biji atau lebih..
garam

udang dikopek tinggalkan ekor
kulit popiah dibuka satu persatu n di racik halus
pastu celup udang dlm telur yg telah diletak sedikit garam n dipukul terlebih dahulu
n golekkan atas kulit popiah..kepalkan...
goreng dlm minyak panas hingga garing..

cepat2 cuba...sbb mmg sedap giler heheheheh..

Roasted Turkey






26th December 2010 is Farhan's punya birthday...he requested turkey memandangkan 25th is krismas...banyangkan nak masak turkey mmg k ena pucat seketika...masa balik dari Sabah adalah resepi Rosted Turkey tapi cara thai dlm mag air asia...k ena pun salinlah resepinya...

Pagi 25th...k ena had breakfast dengan kawan2 TMGS...nita n azimah kat tesco...lepas breakfast terus cari turkey...malangnya takada...ditesco extra juga tak ada...cari pula kat giant...nasib baik ada...tp mak ai...4.3kg sebesar Farhan masa lahir heheheh...pandai ke aku masak...bertanya pada diri sendiri....teringat jugak cerita Mr Bean hehehehe...

Balik k ena pun buat lah preparation untuk thaw....k ena rendam ayam turkey aka ayam belanda aka ayam piru aka ayam kluk kluk sbb dia suka bunyi kluk kluk hehehe... ni dlm air tepung utk hilangkan hanyirnya....k ena rendam jam 11am...jam 8mlm baru betul2 lembut hehehehhe mmg kelakar...

k ena pun terus ambil

sos lea perrins n lumurkan
black peper sos dlm botol k ena lumurkan 1/2 botol
oyster sos juga k ena ratakan..
n garam

lepas tu...
4 biji bawang besar  )
4 inci halia                )...diblender halus
2 buku bawang putih)
k ena lumurkan ayam turkey ni hingga kedalam perutnya..

2 biji bawang besar lagi k ena letak didalamnya
kentang 1/2 rebus k ena masukkan juga dlm perutnya n
2 biji carrot k ena potong2 n masukkan..

lepas tu k ena ikat kakinya n masukkan kedalam fridge utk perapan.....tak jadilah resepi Thai tu..

on 26th pukul 4.30ptg balik dari putrajaya k ena lumurkan kan lg dgn oyster sos n sos lada hitam...
pastu k ena masukkan kedalam convection oven...syukurlah ada convection oven... k ena buat menu auto....masak 30minit bila meniarap n lagi 1 jam 30 minit masa terlentang...

Setelah siap Alhamdulillah...hubby, anak2 semua enjoy...n farhan had a great birthday this year bila hadiah2 yg dia dpt semuanya mahal2 belaka...
Aida tunangnya hadiahkan 1hr fly aircraft...ibu kasut bonia...kakak n adik pedang light siber n ayah n fahim hadiahkan topi Darth Vader yg dia idamkan since kecil.....

Semoga abang bahagia selalu...berjaya sebagai businessman...n sentiasa dalam perlindungan Allah...aminn

Ketam Masak Lada Hitam





12th December...birthday Fahim...dah 20 tahun anak ibu...dh besar panjang...ibu doakan Fahim berjaya sebagai seorang Chef...semoga Fahim berjaya didunia n akhirat...ibu harap Fahim jadi anak yg baik yg sentiasa membahagiakan ibu n ayah....
Masa birthday Fahim k ena n family berada di Singapore....sebelum itu k ena n family g holiday di Sabah...since Farhan masih lagi berada di Sabah n Farhan tak join us ke Singapore so we dicided buat suprise birthday party utk Fahim...
Fahim agak terkejut bila Zulaiha n anaknya Farah n Jeehan dtg utk meraikan birthday bersama2...
That afternoon we had a great time bila semua pergi menunggang kuda di Tuaran...sebelum ke Tuaran we had a wonderful meal kat seafood restaurant di salut....

so back to the recipe kali ini....

3 ekor Ketam
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sos cili
sos tomato
oyster sos
1 sudu lada hitam (ditumbur kasar)
sedikit air
Kalau k ena cara masak dia k ena tumis bawang putih hingga wangi, masukkan chili paste/cili boh dan kacau sebentar....masukan tiga jenis sos tu n lada hitam dan tambah sedikit air....then masukan ketam dan kacau rata dan tutup kuali biar ketam masak....ikutlah nak pekat ke tidak...ikut selera, kalau suka cair tambah sedikit air.....hehehe dh bole hidang...

Wednesday, November 3, 2010

Biskut Dahlia

Biskut ni kegemaran arwah mak k ena...masa dulu2 2 minggu sebelum puasa mula lah kena tumbuk gula untuk buat gula icing, kena goreng tepung...punyalah siksa masa tu...sekarang dh mudah sangat main angkat n bayar hehehhe...
K ena ingat lagi masa mak nak buat biskut ni...tugas k ena kena potong ceri...tak suka sangat sebab melekit huhuhu...tp nak tak nak kena buat juga...sekarang k ena mmg tak buat biskut ni hehehhe yg buatnyer makcik k ena...dia buat jual lagi...nama productnya...Tim's Cookies...mmg sedap semua biskut2 nyer...kalau tak caya cubalah order...fon no nya..0169294332..
Ok back to biskut Dahlia di atas...k ena bagi resepi ni
300 g mentega
130 g gula aising 
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla 
240 g tepung gandum)
100 g tepung jagung   ) diayak
160 g tepung kastard  )
Ceri merah untuk hiasan


Caranya...
Mentega dan gula aising putar hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar lagi sampai kembang.
Minimumkan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis n adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan....
Guna acuan biskut dahlia, tekan atas dulang pembakar, hias dengan sepotong kecil ceri n bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.


Selamat Mencuba...k ena beli jer dgn makcik hehehehe..

Tuesday, November 2, 2010

Lasagna



Resepinya...

sedikit minyak masak 
bawang besar sebiji 
ayam/daging kisar pastu cuci n tos kan
Orang suka pakai traditional prego bole gak tp k ena suka m*aggie spagetti sos tu... 
Lasagna 1 kotak
tomato puri
Oregano herb n garam secukup rasa 
Grated cheese cheddar campur mozzarella 


Seperti biasa panaskan minyak masak dlm periuk, tumiskan bawang besar putih yg dipotong dadu
pastu kacau sampai garing masukkan ayam/daging kisar dan biarkan sekejap...bila daging dah masak tuangkan tomato puri, spagetti sos m*aggie dan gaul...

Susun lasagna sheet yg direbus terlebih dahulu sehingga meliputi permukaan acuan dlm caserol yg bole diovenkan....tuangkan adunan yg dimasak td ke dlm caserol berselang seli dgn lasagna sheet sehingga habis....atas sekali mestilah adunan daging...taburkan sedikit oregano herb n cheese. 

Bakar dlm oven pd suhu 200c selama 25mins atau sehingga masak....

Ini simple punya lah k.... 

Lirik Always Be there~Maher Zain

Allahuakbar… 

If you ask me about love 
And what I know about it 
My answer will be .....

It’s everything about Allah 
The pure love to our soul 
Who have created you and me, 
The heaven and whole universe 
The One that made us hold and free 
The Guardian of His True believers 



So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promise
He will always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promise
He will always be there
 

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promis He will always be there ...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promise
He will always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promise
He will always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn 

As He promise He will always be there

Allahuakbar

Lirik For The rest Of My Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and nights
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I  I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart

Lirik Alhamdulillah ~Maher Zain


I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs

You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.
Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

Agar2 Gula Melaka


K ena selalunya minta kwn k ena buat...k muda dia mmg pandai sangat buat agar2 nih...k ena pula bila dh ada org yg pandai buatkan apa lagi order jer lah hehehhehe...
Untuk semua k ena minta resepinya n inilah resepinya n inilah agar2 yg k muda buatkan...


5g agar-agar (1pkt agar-agar cap burung layang2) 
1liter air 
400ml santan pekat 
1cwn gula merah/gula melaka 
3/4cwn gula 
1biji telur 
1helai daun pandan 
1tsp esen vanila 
sedikit garam 
 
Masak agar-agar bersama air dan daun pandan...bila agar-agar dah hancur masukkan gula dan gula merah pastu masukkan santan dlm sebuah mangkuk tambah telur, garam dan esen vanila, kacau hingga sebati pastu tapis campuran santan ke dalam sebuah periuk then tapiskan pula campuran agar-agar ke dalam periuk santan tadi. Masak hingga mendidih, kacau perlahan-lahan lastly masuk ke dalam acuan ikut cita rasa kita....

Selamat mencuba.....

Beef Stew


Ya Allah malas nya nak upload gambar...malasnya nak update blog nih...
tiba2 jer bila tgk balik blog kesian lah pulak seperti dianak tirikan...oklah harini rajin2kan lah diri...
ini resepi k ena buat masa kawan2 hubby k ena dtg masa raya last 2 mts hehehhe...dah jemu masak lemang, ketupat, rendang...so k ena buat beef stew makan dgn french bread....

Resepinya...

Daging lembu potong kiub
Bawang besar dipotong dadu
Tomato puree
Kiub Tulang
M*aggie Spagetti Sos
Tomato
Celery
Carrot
Kacang Peas
Bay Leaves
Rosemary

Daging k ena cuci then k ena golek2 kan dlm tepung biar dia bersalut...pastu k ena goreng kan dia..pastu masukkan bawang besar tadi...kacau...pastu k ena masukkan air, sos n the rest of the ingredients...simmer dlm rice cooker masukkan garam n a bit of sugar dh bole makan...utk likatkan kuah k ena campurkan sedikit tepung gandum...

Cuba ek.....

Thursday, August 19, 2010

Ayam Kampong Goreng


Ayam kampung menjadi kegemaran orangramai sekarang...dulu orang tak pandang...now setiap restoren ayam kampong meletup disana sini...harganya pun agal mahal...ayam kampong bukannya besar mana tapi kalau nak beli berpikir dua kali juga...
Last week k ena g Bazar Ramadhan di putrajaya...6 ketul ayam kampong rm20...hmmm terkedu jugaklah hehhehe tapi tak apalah bukan selalu....

Kalau k ena apa yg k ena buat  n sediakan...

1 ekor ayam kampung potong 4

40 gm kunyit hidup
20 tangkai cili padi untuk pedas n ummpp
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Garam

Bersihkan ayam n cuci dengan tepung dan tuskan airnya.
Selepas itu...blender cili api, bawang, kunyit hidup, bawang putih, halia  de­ngan cili padi....
Perap ayam dengan bahan blender, garam n ketuk serai..
Goreng dlm api sederhana sehingga ayam kekuningan ataupun garing.

Jom cuba!

Wednesday, August 18, 2010

Masak Lemak Ikan Masin Dengan Nenas


Bulan puasa ni makan ikan masin mmg sedap...tambah pula ada nasi panas...makan pula dlm musim hujan seperti sekarang...
Ramadhan kali ini mmg sejuk sebab hujan hampir setiap petang...cuma yang sedih n risaunya bila makanan tak habis penjual akn recycle balik the next day...
Banyak makanan yg kita bole nampak dipanaskan sahaja seperti kueh2 pulut panggang, segala lepat, karipap, lopes...
Macam mana k ena tau....bila k ena tengok or beli pulut panggang yg daun pisangnya melekat kepulutnya, lepat yg dh berkedut daun pisangnya sbb dikukus berkali2...karipap yang agak kehitaman kulitnya n lopes yg lari dari bentuk asalnya....sedih betul...hope janganlah ada yang sakit perut...

Berbalik pada gulai ikan masin campur nenas...ini adalah kegemaran k ena...yang ini k ena beli sebab tak berbaloi nak masak hanya sekadar nak makan seorang...
Gulai ni masin sangat...tak salah sebab bulan puasa tak dpt nak rasa...
Kalau k ena yg masak k ena akan rendam ikan masin terlebih dahulu supaya hilang masinnya..

Ini bahan2nya yg selalu k ena sediakan...


Nenas sebiji di buang kulit n ambil isinya dipotong kecil
tulang ikan masin kurau n isinya atau ikan talang...k ena suka letak isi jugak sbb takdalah gigit tulang jer...
k ena buat masak lemak memang tak letak bawang
cili api kampung 10 biji
kunyit 1 inci
santan
asam keping
garam n sesedap rasa
daun kunyit

Cili ditumbuk dgn kunyit hingga lumat...masukkan ikan masin dlm periuk...satukan...masukkan santan pekat n nenas...bila masak.. nenas ni akan keluar airnya so tak perlulah letak santan cair...tapi kalau agak pekat bolelah letak sedikit....masukkan sesedap rasa n asam keping...garam k ena letak kemudian...
Kalau masak bulan tak puasa...rasa lah dulu sbb kadang2 ikan masin ni walaupun direndam masinnya masih terasa...last sekali carik2lah daun kunyit....

Dah siap...

Selamat Berbuka..

Tuesday, August 17, 2010

Ayam Lemon


Ayam Lemon...yg ini sebenarnya k ena beli di Pasar Ramadhan USJ4...rasanya...hmmm bolelah...bole di improvise lagi rasanya tu,,,,resepi ni k ena ambil dari internet...hope semua bole cuba n bagi tau pada k ena mcm mana rasanya...


Ambil beberapa keping isi ayam di potong kecil
1 cawan tepung gandum
½ cawan queaker oat
2 biji telur
minyak utk menggoreng
 
Bahan sos

½ biji lemon
1 cawan air
½ cawan thai sos
garam & gula
 
potong ayam berbentuk jejari

-lumurkan dgn sedikit garam
-gaul ayam dengan tepung gandum sehingga gata
-celupkan ayam kedalam telur yang sudah dipukul
-golekkan ayam kedalam queaker oat dan terus goreng kedalam minyak yang panas.
-perlahankan api dan masak sehingga ayam menjadi kekuningan

untuk sos
-masukkan air kedalam kuali
-setelah air panas masukkan thai sos dan kacau.
-perah lemon & masukkan garam dan gula.
-masak sehingga sos menjadi pekat.

Selamat Mencuba!

Bakwan Sayur Frozen


Bakwan ni k ena makan masa g Kpg Daun Resort kat Bandung last month...Sebenarnya kalau kita cucur tepung jerlah hehehhe

Yang diperlukan disini
Sedikit tepung gandum
Sayur campur frozen
Bawang
Garam

Campur semuanya sebati...goreng dgn minyak hehehhe tak taulah kalau semua tak pandai buat...yg ni sure anak2 umur 12 thn pun pandai buat....

Monday, August 16, 2010

Tuna Croissant


Puasa datang lagi.....rasanya baru jer kita berpuasa n berhari raya....last year mmg terasa cepat bila k ena menunggu hari untuk pergi mengerjakan haji untuk kakak k ena yg pergi mengadap ilahi...
Tahun ini rasanya baru sahaja menyambut 2010 tup tup dah bulan Ogos...and ramadhan pun tiba...
Seperti biasa k ena mmg masak untuk berbuka...croissant yg ada kawan k ena Fatimah yg bagi masa Hasnita pergi ke Penang...k ena simpan dalam freezer alhamdulillah masih bole dimakan...
Apa yang k ena buat...
Roti croissant beberapa biji...k ena bakar semula untuk lembutkannya..
Tuna 1 tin (tuna ni dihadiahkan oleh Syaira kawan k ena dari Maldives)
Kobis k ena hiris harus
Mayonnis
Garam
Lada Hitam
Sedikit Bawang..
Cili Masak Hiris

Hiasan
Salad n Timun

Tos tuna lecekkan sikit...masukkan kobis n bawang, mayonnis, taburkan garam, lada hitam n cili masak...gaul rata..
Potong croissant jgn sampai putus...letakkan salad n campuran tuna...
Dah siap untuk dimakan...senang sungguh kan hehehhe

Monday, August 9, 2010

Ayam Paprik


Ayam paprik ni...rupa tiada tapi insyaAllah rasa ada hehehehe...ini anak bongsu k ena zharif suka sangat...k ena masak pakai new toy k ena....

K ena gunakan ayam 1 mangkuk
cili boh 1 sudu
bawang putih ketuk
bawang besar 1 labu belah 6
carrot 1
brocolli sedikit
caulliflower sedikit
baby jagung
daun limau purut banyak nk bg wangi
serai 1 ketuk
garam
sesedap rasa

k ena tumis bawang putih n cili boh dalam minyak panas...masukkan ayam kacau rata...masukkan semua vege, serai, limau purut serta garam...tutpkan n simmer sebentar...k ena masukkan tomato sos sikit...dh siap..cepatkan...preparation yg lama..


Thursday, August 5, 2010

Choklat chips

Puasa pun belum...tapi takpalah k ena poskan cookies2 yg k ena buat setiap kali raya...ini kegemaran anak2 k ena masa kecil...1988 dahulu k ena diperkenalkan dgn cookies ni...masa k ena kecil mana lah ada mak k ena buat chocolate chips...selalunya buat bangkit santan, biskut kelapa, biskut kacang n biskut oren n also peanut butter...
Masa baru kahwin k ena ada kawan yg sama2 duduk di Gombak ketika tu...namanya Azzah...k ena kesupermarket n nampak choclate drops frm *hersheys....dibelakang paketnya ada resepi...1st time cuba dgn azah terus jatuh cinta...
Tahun 1989 masa pindah ke Bentong k ena akan  buat setiap hari rabu...anak2 ketika tu Alynn baru 2 thn n Farhan setahun lebih...sama2 suka makan begitu juga ayahnya...
Setelah sekian lama k ena jumpa Azzah semula di Cherating last CNY....so dia pun minta resepi...nasib baik buku resepi ni dijumpai semula setelah sekian lama...lucky u Azzah hehehhe
So here is the recipe....

120gm tepung gandum
1 butir telur
50gm gula halus
50 gm kacang walnut/cashew nuts pun bole
100 gm butter
50gm brown sugar
1 camca sedang koko
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh garam halus
1/2 camca teh bikarbonat
1/2 camca teh baking powder

Cara2nya
1. Ayak tepung, koko,baking powder, bikarbonat n garam...ayak beberapa kali..
campurkan kacang n chocolate drops
2. putar butter dengan gula halus, brown sugar hingga kembang, masukkan telur n fold in campuran A tadi...
3. Spoon n letak dlm dulang pembakar n bakar selama 20 min dgn suhu 160 darjah celcius...

Cuba jgn tak cuba...mmg sedap rangup sangat....

Wednesday, August 4, 2010

My new toy


This is my new toy at the kitchen...1st time nampak kat Jakarta masa tunggu nak fly back...terus jatuh cinta...zulie kata kat cosway ada...so last tue g pj nampak cosway terus masuk n beli...nasib baik Maria ada point...dapatlah dengan harga rm149 jer...
Balik terus masak sayur, bakar ikan...petang buat kek...
Sungguh puas hati sebab dapur tak berminyak lagi....

Jelatah


Resepi jelatah k ena mmg simple giler....rasanya senang sgt nak buatnyer...apa yg k ena perlukan
Timun sebiji
Carrot 1 btg
Bawang besar 1 labu
Cili Api 10 biji
Cili merah 1 biji
Cili hijau 1 biji
garam
gula
cuka makan 2 sudu atau lemon

Potong bulat semua bahan...k ena gunakan cutter yg jual kat pasaran rm 10 hinggit...kan senang...so bila guna ni semuanya nampak sekata n presentable...
Semua cili dihiris halus...
Satukan dalam mangkuk masukkan garam, gula n perahan lemon atau cuka 2 sudu...dh siap
Amat sesuai makan dengan nasi beriani...

Sunday, July 25, 2010

Selamat Pengantin Baru Pak Jan~Lirik Baraka Allahu Lakuma

Today Pak Jan punya wedding day...akad nikahnya semalam 24hb...nnti k ena akan postkan gambar2 wedding pak jan....

Disini ada lirik Baraka Allahu Lakuma by Maher Zain...
We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together

We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

Saturday, July 24, 2010

Acar Ikan Masin


K ena tak pernah cuba pun buat acar ikan masin...tapi yg ini k ena beli dari kawan sekolah k ena...kami sama2 di Sekolah Treacher Methodist Taiping...namanya Fatimah Abdul Rahman yang buka kedai roti Mr Dough Bread Station di Penang...memang sedap acar ikan masin dia....
Percaya tak k ena beli 10 pack baru2 ni...1 bg pada kawan, yg lain tu k ena simpan dlm fridge utk bulan puasa nanti...
Kalau malas buat belilah dgn kawan k ena ni k....
Acar ikan ni sedap dimakan dengan nasi beriani or nasi putih panas2....
Ini resepi yg k ena cari dibuku...

1 peket isi ikan kurau 
Bahan blender:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
Goreng tanpa minyak n blender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan pedas
1 sudu kecil biji ketumbar

Buah2an jeruk campuran
8 biji bawang merah yg kecil2
8 biji bawang putih yg kecil2
10 biji cili padi

Daun kari
2 sudu gula merah
2 sudu gula pasir
Cuka atau lemon

Ini caranya


1. Goreng separuh masak isi ikan masin kurau dan ketepikan
2. Tumis daun kari dan bahan-bahan yang diblend hingga naik minyak
3. Masukkan rempah-rempah yang ditumbuk tadi dan gaul sebati.
4. Masukkan gula merah + gula pasir dan cuka.
5. Masukkan bawang kecil, putih dan cili dan isi ikan kurau
6. Masukkan air dan biar dia kering...
Dah siap...pastu rasalah keenakannya....






K ena pun nak buat satu hari nanti...

Friday, July 23, 2010

Lirik & Translation Ya Nabi Salam Alayka (Arabic)

Ya Nabi Salam Alayka ( Arabic ) Lyrics & Translation


By: Maher Zain


Anta noorol lahy fajran
Jeita baadal osry yosran
Rabbona aalaka kadran
Ya imam al anbeya’ee

You are the light of Allah at dawn
You came after the hardship as convenience
Our Allah raised up your position
Oh Imam (Leader) of the Prophets

Anta fel wejdany hayyon
Anta lel aynayny dayyon
Anta endal hawdy reyyon
Anta haden wa safeyyon
Ya habeeby ya muhammad

You are alive in sentiment
You are the light of eyes
You are the irrigation at the Hawd (basin)
You are the absolutely pure guide
My beloved Muhammad

Ya nabi salam alaika
Ya rassool salam alayka
Ya habeeb salam alayka
Salawatol lah alayka

Oh Prophet, peace be upon you
Oh Messenger, peace be
Oh beloved, peace be
The prayers of Allah be

Yartawee bel hobby kalby
Hobby khayry rosly rabby
Man behee absarto darby
Ya shafee’ee ya rassool allah

My heart irrigates with love
Whom by him I have seen my path
The love of the best of Messengers of my God
My intercessor, Oh Messenger of Allah

Ayyohal mokhtaro feena
Zadanal hobbo haneena
Jeitana bel khayry deena
Ya khetamal morsaleena
Ya habeeby ya muhammad

Oh, the chosen out from us
Love boosted up the nostalgia
You came for us with religious peace
Oh, final Messenger
My beloved Muhammad

Ya nabi salam alayka
Ya rassool salam alayka
Ya habeeb salam alayka
Salawatol lah alayka

Oh Prophet, peace be upon you
Oh Messenger, peace be
Oh beloved, peace be
The prayers of Allah be

Lirik Lagu InsyaAllah

InsyaAllah by Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2

Insya Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Nasi Beriani Ayam


Dah menjadi satu rutin pulak hari Jumaat hari Nasi Beriani......semua ni bermula masa buat haju last year...utk 45 hari ddk sana...tiap2 hari jumaat  jemaah dapat makan nasi beriani...duduk di Madinah pun sama Mekah pun sama...jadi terbawa2 sampai lah hari ni...
Pagi2 k ena dh rebus telur untuk buat Kurma Telur...ini bukan apa...setiap kali masak nasi beriani lawannya mesti kurma telur, jelatah, acar n sambal tumis ikan bilis serta papadom....lingkup diet kalau makan nasi beriani ni hehehehehhe
Balik dari ambil report card anak bonsu k ena Zharif...k ena pun terus masuk kitchen...hari ni Chef Fahim tolong kupas bawang2 n kentang...bila ada dengan Fahim kat dapur lagi semangat lah nak masak...

Apa yg k ena perlukan...
bawang besar 1 labu
bawang putih 5 ulas
halia 1/2 inci
Bahan2 ni semua k ena blender kan....semenjak beli blender k*nwood yg comei lote ni k ena rasa  lagi suka masak sbb cepat....k ena dah tak tumbuk heheheh..(lg malas sebenarnya) syhhhhh...

Pastu k ena yg rajin ni kan heheheh beli
Rempah beriani yg ada kat M*ydin tuu...
Ayam ribs 5 potong (potong kecil)
Beras 3 pot susu
Air panas
Ghee sedikit
Minyak masak sedikit
garam
sesedap rasa
rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bunga cengkih)

Ok....k ena buat mcm ni...

Panaskan periuk nasi atas stove...letakkan minyak n ghee...bila dh cukup panas k ena campakkan rempah tumis...pastu masukkan bahan blender...kacau sampai naik wangi...
pastu k ena terus masukkan rempah beriani...k ena tak jadikan paste pun...terus kacau....lepastu k ena masukkan ayam yg dh dicuci terlebih dahulu dgn tepung...kacau rata...masukkan garam sedikit...lepastu baru
masukkan beras..
Beras ni k ena cuci n toskan....pastu bila masukkan 1 mangkok beras...air panasnya mesti semangkok juga.
Kacau sebentar...n letakkan periuk nasi ni dlm Rice Cooker biar dia sampai kering...
Dah kering...kacau...n bila nak hidang taburkan bawang goreng...dh jadi hehehehe

Cuba tau...hehhehe
Oh ya...lela juga...jgn tak cuba...

Thursday, July 22, 2010

Soto



Soto mmg kegemaran k ena...kalau sarapan mesti minta soto...kalau k ena yg buat apa yg k ena perlukan..
1 ekor ayam belah 4
2 sudu kecil rempah sup
pekakas sup...1 btg kulit kayu manis, sedikit bunga lawang & bunga cengkih
1/2 inci halia, 10 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih blender/tumbuk..
sedikit daun sup & daun bawang ( untuk tabur dlm sup yg dah siap)
garam secukup rasa
sesedap rasa

Ayam lepas cuci dgn tepung rebus dengan bahan blender hingga ayam empuk...angkat sejukkan ayam n siat...masukkan semula tulang ayam dlm sup, tabur daun sup daun bawang.

Hiasan;

Kacang tanah goreng
isi ayam yg disiat
suun yg digoreng
bawang goreng


Untuk cili kicap..
Blender...segenggam cili padi kampung dgn 6 ulas bawang putih
masukkan kedalam mangkuk campur kicap, cuka n sedikit gula..

Selalunya k ena rajin buat soto masa bulan puasa sbb masa tu kalau makan anak beranak mmg seronok sgt...Nanti k ena post cara buat bergedel....nak kena cari gambar dulu...