gambar ehsan lela tmgs 90
Hmmmm resepi ikan belah belakang ni mmg fav k ena sekeluarga...masa k ena ada maid nama yati...dia mmg rajin buat masakan ni...now yati not with k ena lagi selepas 8 tahun bersama...so k ena amat jarang lah buat...tapi resepi yg k ena ajar yati mcm ni lar...
4 ekor ikan cencaru yang bersaiz besar
minyak masak untuk menggoreng
sejemput cili kering )
2 ulas bawang besar ) diblender
3/4 ulas bawang putih )
sedikit belacan )
satu sudu kecil gula
garam secukup rasa asam jawa
minyak masak untuk menggoreng
sejemput cili kering )
2 ulas bawang besar ) diblender
3/4 ulas bawang putih )
sedikit belacan )
satu sudu kecil gula
garam secukup rasa asam jawa
apa yg k ena suruh yati buat...
ikan dicuci terlebih dahulu pastu belah belakangnyer...
pastukan campurkan cili merah,cili api,bawangbesar,bawang putih,belacan,gula garam dan tumbuk sehingga hampir lumat...
sumbatkan bahan yang diblend kat belakang ikan tu...
tapi sebelum sumbat bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa, kunyit n garam.....kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu...gorenglah ikan tersebut sehingga garing masak.
pastukan campurkan cili merah,cili api,bawangbesar,bawang putih,belacan,gula garam dan tumbuk sehingga hampir lumat...
sumbatkan bahan yang diblend kat belakang ikan tu...
tapi sebelum sumbat bahagian luar ikan dilumur dengan asam jawa, kunyit n garam.....kemudian panaskan minyak dan masukkan ikan satu persatu...gorenglah ikan tersebut sehingga garing masak.
No comments:
Post a Comment