Gambar ehsan Lela TMGS90
50g tepung gandum
120ml susu atau air
2 sudu besar margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh yis
1kg minyak masak (untuk menggoreng )
1 biji timun ( dipotong nipis)
120ml susu atau air
2 sudu besar margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh yis
1kg minyak masak (untuk menggoreng )
1 biji timun ( dipotong nipis)
Hmmm cara2 buat dia...satukan semua bahan kering...masukkan air dan gaul serta uli....biarkan sebentar sampai dia kembang pastu tumbuk dia supaya anginnyer keluar...pastu buatkab bulat2 kecil...biar dia naik sekali ganda n goreng....sejukkan hiriskan ditengah2nyer n letakkan hirisan timun serta sambal...
Resepi sambal ikan bilisnya..
Untuk sambal tumis
Goreng ikan biis satu mangkok
meanwhile rebuskan cili kering dlm segenggam
blender cili kering dgn bawang kecil 5 ulas
tumiskan bahan blender dlm minyak goreng ikan bilis
masukkan paste asam jawa, gula n garam...biarkan sebentar diatas api
last sekalai masukkan ikan bilis goreng...
Goreng ikan biis satu mangkok
meanwhile rebuskan cili kering dlm segenggam
blender cili kering dgn bawang kecil 5 ulas
tumiskan bahan blender dlm minyak goreng ikan bilis
masukkan paste asam jawa, gula n garam...biarkan sebentar diatas api
last sekalai masukkan ikan bilis goreng...
No comments:
Post a Comment