Monday, July 4, 2011

Kuskus Moroccan Cuisine


Masa di Morocco n Spain dapatlah makan makanan ciri khas orang morocco yg dinamakan kuskus...dalam kumpulan 13 orang ni ada yg suka...ada yang tidak...hubby k ena kata bole lah...nak cuba2 makanan orang..k ena suka kutip kacang kuda tu sedap heheheh
Masa k ena gi Spain k ena pergi melawat tempat2 kebesaran agama islam satu ketika dulu..nama tempatnyer Alhambra...setiap orang islam yg punya kelapangan must pergi tempat ni...sedih pun ada kerana dah jatuh ketangan org2 bukan islam..:(


ini hubby n k ena didepan Alhambra dgn gaya tersendiri hehehehe

Alhambra ni sebuah istana besar yg begitu cantik n indah permandangannyer...susah nak gambarkan...


Ini serba sedikit cerita Alhambra yg k ena ambil dari internet...

Nama Alhambra, menandakan dalam Bahasa Arab yang merah (Al Hamra الحمراء), ialah kemungkinannya berasal dari warna kering-matahari tapia, atau batu-bata dibuat daripada batu kelikir dan tanah liat halus, yang mana dindang luar dibina. Sesetengah wibawa, however, hold that it commemorates the obor api merah yang mana lampu the work of construction was dibawa pada nightly for many years; yang lain bersekutukannya dengan nama pengasas, Muhammed Ibn Al Ahmar; dan yang lain mengaku asalya dari Bahasa Arab Dar al Amra, Rumah Tuannya. Istananya dibina chiefly diantara 1248 dan 1354, dibawah pemerintahan Al Ahmar dan penggantinya; tetapi juga nama-nama seniman utama yang diberikan kerja sama ada tidak diketahui atau diragu-ragukan.


Kecantikan arabesk dibahagian dalam dianggap sebagai karya, digalangan raja-raja lain, kepada Yusef I, Mohamed V, Ismail I, dll. Selepas bandaraya itu jatuh kepada taklukan Kristen 1492, penakluknya bermula untuk mengubahkan Alhambra. Kerja terbukanya telah digenangi cat kapur, lukisan dan air emas dipadamkan, perabotnya dikotorkan, dikoyakkan atau dialihkan. Charles V (1516–1556) membina-balik portions in the Renaissance style of the period, dan memusnahkan sebahagian besar istana musim sejuk untuk memberikan ruang ke struktur gaya Renaissance yang tidak pernah diselesaikan. Philip V (1700–1746) meng-Italikan biliknya, dan menyelesaikan istananya ditengah-tengah yang dahulunya bangunan Moor. Dia mendirikan sesekat yang menghadangkan semua pangsapuri. Pada abad-abad berikutnya bawah wibawa-wibawa Sepanyol, kesenian Moor bersambung dengan lebih kerosakannya; dan pada tahun 1812 sesetengah menara-menara telah dihancurkan oleh orang Perancis dibawah Count Sebastiani, sementara keseluruh bangunan-bangunan narrowly escaped nasib yang sama. Napoleon telah mencuba untuk menghancurkan kompleks dengan seluruhnya. Sebelum sahaja rancangannya dijalankan, seorang askar yang dengan rahsianya mahukan rancangan Napoleon — komandernya — untuk digagalkan, menanggalkan fius bahan letupan dan dengan itu menyelamatkan Alhambra untuk generasi akan datang.


Pada tabun 1821 sebuah gempa bumi telah memberikan kerosakan yang lebih teruk. Kerja pembaikian telah mengambil tempat pada tahun 1828 oleh arkitek Jose Contreras telah dibiayai pada tahun 1830 oleh Ferdinand VII; dan selepas kematian Contreras pada tahun 1847, pekerjaan pembaikian ini disambungkan dengan kemajuan yang agak bagus oleh anak lelakinya Rafael (d. 1890), dan cucu lelakinya Mariano..


Ok resepi kuskus...ini pun k ena ambil dari internet...kawan k ena dh masak...k ena...belum heheheheh


Bahan2nya...

500g kuskus
1 sudu besar garam
2 sudu besar minyak makan
2 sudu besar mentega
1/2kg daging dipotong besar...
1 labu bawang besar - dihiris
2 biji kentang - dipotong besar-besar
1 batang timun - dpotong besar-besar
1 batang lobak merah - dipotong besar-besar
1 genggam kacang kuda - rebus dulu
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 biji tomato- dicincang
1 sudu kecil serbuk paprika
1/2 genggam daun parsli - dicincang
1 genggam daun ketumbar - dicincang

Cara masak kuskus: kalo beli yg instant kt kotak dia ada bgtau cara nak masak. Tp biasanya kalo 500g kuskus ni guna 1/2 liter air, didih dengan 1 sudu besar garam dan 2 sudu minyak. Kuskus akan menyerap air dan kembang. gaul-gaul dengan garpu. Gaulkan dengan mentega. kalo rasanya masih tak cukup kembang tambah sikit2 air. Angkat bila dah rasa kembang dan lembut (tak bejelantah mcm masak nasi).


Cara masak sayur: Panaskan minyak, masukkan daging (guna pressure cooker lagi baik..). Biarkan hingga lembut. baru masukkan bawang besar, masukkan rempah ratus-serbuk kulit kayu manis, serbuk paprika, serbuk halia, serbuk kunyit, serbuk lada hitam. tumis sikit. Masukkan tomato dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan kacang kuda. Masukkan lobak merah dan kentang biarkan dulu. dah agak lembut lobak merah dan kentang masukkan timun pula. Tambah air utk berkuah. Masukkan daun parsli dan ketumbar, akhirnya garam. Apabila hidang..tuang gulai sayur atas kuskus. Kuah akan meresap dlm kuskus.

Cuba ek kalo nak something different....:) 

No comments:

Post a Comment