Tuesday, July 12, 2011

Ketam Kam Hiong

Ini kan memang fav satu rumah...cuma nak makan tu yg leceh tapi sbb anak2 rajin keluarkan isi untuk k ena so k ena pun orderlah...selalunya makan ni kat restaurant thai lah...dulu kat kelana jaya ada famous tempat makan tapi now dah tak ada...resepi ni adik tmgs roziana spm 95 yg bagi pada k ena...alhamdulillah mmg sedap...cuba lah ek...

bahan:
ketam 4 ekor
bwg putih 5 ulas
bwg besar (optional) 2 labu
cili boh 3 sudu besar
daun limau purut (optional)
serbuk kunyit (optional, sedikit shj)
serbuk kari 3 sudu besar
daun kari
udang kering segenggam
telur (pukul - 1 biji cukup)
garam 
gula
cili hijau (optional)
air perahan limau nipis / asam jawa

caranya pulak....panas minyak, tumis bawang putih naik bau.
masuk cili boh, serbuk kari yg dijadikan paste, udang kering yg ditumbuk, masak. 

masakan ni kering, takde kuah k...

No comments:

Post a Comment