Saturday, April 14, 2012

Puding Roti Kismis Berkaremel


1st time buat ni...k ena tak pernah menjangka ianya akan turnout well hehheheh

Puding Roti Kismis berkaremel

bahan2 caramel
1/3 cwn gula - jika gunakan loyang besar boleh kurangkan qty gulanya
1/3 cwn air panas

cara2
didalam 1 pot masak gula hingga perang & masukkan air panas sedikit demi sedikit - klu suka cair boleh habiskan air tu.. ..sudukan sesudu kecil (atau hingga menutupi dasar loyang - sy gunakan pan 2 inci)

bahan2 pudding
4 telur
3/4 cawan susu pekat
1 cawan susu/susu cair
1 sdK esen vanila
1 sdB tepung jagung - dilarutkan dgn sedikit air

cara2
pukul telur dn satukan semua bahan - pukul ringan, tapiskan sebelum dimasukkan pd pan yg berisi caramel tadi.
KUKUS selama lebih kurang 10mins...jika dh masak kecilkan api...

Untuk lapisan bawah...pukul
Gula 1cawan,
margerine 1 cawan,
masukkan telur 3 biji,
masukkan esen vanilla,
masukkan susu cair 1/2 cawan
masukkan tepung 1 cawan...
baking powder 1 sudu
last sekali masukkan roti toast'em 8 keping carik2 kan..n gaul rata..kalau agak kering masukkan susu cair..

angkat pengukus ambil garfu, carik2 kan permukaan pudding. kemudian perlahan2 sudukan pula adunan roti tadi ..kukus selama 20 mins atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment