Thursday, April 22, 2010

Tat Telur


Fahim anak k ena yang belajar Chef sekarang belajar buat Dim Sum so every mon n wednesday sure bawa balik mcm2 makanan...pastu dia paksa makan...dah lah balik kul 10.00 malam...nak ambil hatinya k ena n hubby pun makan lah...sbb tu our weight mantainnnn.....maintain berat bukan ringan k...hehehe
Ini antara makanan yg dia bawa balik..
  
            
  














Ini resepi yang fahim bagi pada k ena...
untuk pastrynya
200g butter
80g gula aising
360g superfine flour
1biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

utk fillingnya
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning

Cara-caranya
Untuk filling campur semua bahan n gaul rata...ketepikan..
Untuk pastry pula...pukul butter dan gula sampai kembang....bila dah kembang tu masukkan telur sedikit demi sedikit tau... pastu masukkan tepung n uli sikit sampai jadi doh....then gelek kan n ratakan setebal 1/2 cm...dan terapkan dalam acuan tat..cucuk2 dengan garfu so that ianya tak kembung....pastu bakar selama 10min pada suhu 180...
Keluarkan n tuangkan filling....bakar lagi 10 min...

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment