Wednesday, April 14, 2010

Lontong


Lontong ni k ena beli di Alam Budiman Shah Alam masa k ena melawat k ani...punyalah lambat mereka nak menyediakan lontong ni...no wonder sebesar2 kedai...corner lot cuma ada 2 meja saja yg ada org makan...ish...macam mana nak survive pun tak tau...
Rasanya not bad at all...
Disini k ena bagi resepi k ena lah ek...gambarnya ya dari kedai tu hehehhee

Nasi impit nona rebus n potong dadu

Bahan untuk Kuah Lodeh
Kacang panjang ) dihiris
Carrot                )    "
Suun                   )direndam
Pucuk                 )ramas kasar n rendam
Tempe                )potong dadu n goreng
Tahu                   )               "
Kobis                 ) dihiris kasar
Serai                  ) diketuk
Udang basah
Udang kering
Cili Masak
cili api
Bawang merah
santan


Semua bahan ni ikut suka kita nak banyak mana...kalau untuk makan dirumah sikit sudahlah...kalau utk jamu tetamu banyakkanlah sikit...lepas tu k ena sure semua pandai cara potong sayur2an tu kan...suun n pucuk tu make sure kena rendam dulu ek....tempe n tahu lepas dipotong dadu gorenglah terlebih dahulu...

Tumbuk udang kering dengan cili api, masukkan bawang...
Tumis bahan tumbuk dlm minyak panas...masukkan udang basah..kacau...masukkan santan...selepas itu masukkan semua bahan...ketukan serai....masukkan garam lalu didihkan....

Selalunya k ena buat lontong masa musim raya...nanti masa raya k ena bagi resepi lontong pakis yg menjadi kegemaran seisi rumah....

Inilah k ani yg k ena selalu g lawat tu....



k ani dengan k tun, ros ja n nora

No comments:

Post a Comment