Tuesday, April 20, 2010

Gulai Lemak Cendawan Kukur


Lain orang lain panggilannya...ada yg panggil kulat...ada yg panggil cendawan....masa g pasar tani jumpa cendawan kukur atau kulat sisir...seronoklah sangat sbb seisi rumah suka cendawan nie...kalau masakan ni ada tolak tepi lah rendang ayam semua...kena pulak pasangannya ikan masih...aduh...sambil tulis resepi ni pun dah kechur perasaannya...
Cendawan ni mahal giler sepiring rm2.50 n k ena always beli 4 piring...mungkin susah nak dpt...cuaca yg panas lembap barulah bole jumpa cendawan ni...

Jadi apa yg k ena sediakan
Cendawan kukur/sisir 4 piring
cili api 10 biji
kunyit 2 inci
ikan bilis 1 genggam
santan
serai
asam keping 1
garam n sesedap rasa

Semenjak kahwin orang Negeri Sembilan ni k ena punya masak lemak dh tak pakai bawang...rasanya dah terikut2 dengan cara mak mertua k ena masak..
Cendawan... k ena rendam utk buang kotorannya
tumbuk cili api dengan kunyit..
masukkan bahan tumbuk dlm periuk diikuti cendawan n santan...ketuk serai lalu masukkan...
setelah atas api kacau jgn sampai pecah minyak...masukkan asam keping, garam n sesedap rasa...
Dah siap untuk disediakan...mmg yummy..


No comments:

Post a Comment