Sunday, April 25, 2010

Nasi Dagang



Every sunday k ena n hubby akan breakfast Nasi Dagang di SS19 Sybang Jaya...banyak2 nasi dagang sinilah yang paling best...so disini k ena masukkan lah resepinya...k ena pernah buat sekali n anak2 mmg enjoy makannya...resepi ni k ena ambil dari internet...pastu k ena tengok sesetengah resepi tu mmg lain sgt dgn yg sepatutnya...nasi dagang ni bukan k ena masak tak [ernah masak...masa masak dgn kawan k ena yg namanya Zanabong...apa yg dia dah ajar lain...jadi more or less k ena tau resepinya macam mana...kalau betul2 nk postkan resepi jgnlah kedekut...jgnlah ada bahan2 yg tertinggal....kesian for those yg 1st time bersemangat nak buat...tup tup bila dah buat n tak jadi or tak seperti sepatutnya kan frust dia orang tu..ini namanya tak ikhlas...nak postkan resepi tapi tak turunkan habis ilmu tu....ish benganglah pulak!

Ini resepi yg boleh dipercayai...
Untuk nasi
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
2 Cawan Santan Cair
2 Cawan Santan Pekat
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 Inci Halia(dihiris halus)
Sedikit Halba
Garam Secukup Rasa

Beras n beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan.

Untuk gulai
1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah
10 Ulas Bawang Merah}
1 Ulas Bawang Putih }
½ Inci Halia } Dikisar
½ Inci Lengkuas }
3 Keping Asam
5 Sudu Besar Cili Giling
Sedikit Cili Padi Merah n Hijau
Garam dan Gula Melaka n Secukup Rasa

Bersihkan ikan dan dipotong mengikut suka. Masukkan ke dalam periuk.
Taburkan garam dan asam gelugur di atas ikan. Tuang air hingga ke paras ikan.
Tutup periuk dan jerang di atas api sederhana. Rebus hingga kering.
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan cili giling biar sampai naik bau n masukkan santan pekat.
Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, rempah, cili api n hijau, asam keping, garam dan gula merah..
Biar hingga mendidih baru diangkat.

Untuk acar
2 batang timun
1 batang lobak merah
1/2 biji bawang besar
1 biji lada besar
cuka, garam, gula

Potong timun, lobak cara memanjang mcm mancis tu...hiris cili n bawang besar potong bulat...
campurkan semua...digaram gulakan n letak cuka...biar sebentar...sejukkan dalam fridge..

No comments:

Post a Comment