Wednesday, April 21, 2010

Sup Daging


Dah lama tak masak daging...ni bukan apa k ena n hubby semenjak dua menjak ni kalau makan daging kepala akan rasa semacam walaupun makan sedikit...inilah istimewanya orang2 yang 40 plus ni...:-)
So selalunya kalau menunya daging k ena akan buat sup utk anak2....kalau buat sup lawannya mestilah sambal tumis baru kena n akan lebih ummpph hehehehe..

So....daging 1/2 kilo
kentang
carrot
serbuk sup
bawang merah 6 ulas )
bawang putih 4 ulas   ) tumbuk
halia 2 inci                 )
daun sup
bawang goreng
minyak 2 sudu
air ikut suka byk mana nak

Kalau masak daging selalunya k ena mmg guna preasure cooker...cpt sangat untuk empukkanya...
Daging potong dadu...cuci dgn tepung n air, toskan...p
Panaskan minyak dlm periuk preasure cooker tu...tumis bahan tumbuk...masukkan air...masukkan daging n serbuk sup, garam n sesedap rasa.....
Tutup presure cooker dgn penutupnya n biarkan atas api selama 20 minit..
Selepas 20 min lalukan periuk cooker bawah air agar preasure nyer turun...buka tutupnya...letakkan semula atas api masukkan kentang n carrot...bila kentang n carrot dh empuk...masukkan daun sup n bawang goreng...
Kalau takda presure cooker tu tak bermaknalah tak bole masak sup dagingkan hehehe memadailah letak dlm periuk n rebuslah daging hingga empuk....selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment