Thursday, May 20, 2010

Pulut Kuning & Rendang Daging

560 gram beras pulut – dibesih dan ditoskan

Santan dari 1 biji kelapa
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
Air secukupnya

Rendam pulut dengan asam keping, air dan serbuk kunyit semalaman. Ratakan pulut dalam pengukus yang telah dialas dengan daun pisang or daun pandan...pastu kukuslah selama 20 minit atau hingga tiga suku masak....angkat dan masukkan ke dalam mangkuk...tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan garam ke dalam pulut dan aron/gaul hingga rata.
Kemudian masukan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus lagi selama 20 minit.
Siap untuk dihidangkan.

*kalau nak mendapatkan pulut kuning yang cantik warnanya, masukkan sedikit kunyit hidup yang telah ditumbuk ke dalam pulut yang direndam semalaman...
Resepi ni k ena ambil dari internet n mmg menjadi...
Selamat Mencuba!

Rendang Daging



1 kilo daging

10 ulas bawang merah) 
5 ulas bawang putih  )
5 batang serai           )
halia 2 inci                )  semua ini diblender
kunyit hidup              )
cili kering 20biji        )
2 biji kelapa utk santan pekat
Garam secukup rasa
Asam keping
Kerisik 2 sudu besar
Daun kunyit
Daging dihiris n cuci dengan tepung untuk hilangkan hamis...
Masukkan daging dalam kuali, santan pekat n bahan blender masak dengan api sederhana..masukkan garam n asam keping...carik2an daun kunyit....sekali sekali kacau n masaklah hingga kering....tapi jgn lah kering sgt...:-)

Cuba Try k.....

No comments:

Post a Comment