Monday, May 10, 2010

Kuah Dalca Daging


semangkok daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
4 biji cili hijau
2 biji cili hijau
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat
2 cawan santan
3 sudu rempah daging alagapas
1 sudu kecil paste asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Potong daging dan bersihkan dgn tepung....belah 4 kentang,tomato, bawang besar dan terung.
Potong kacang panjang sepanjang dlm 2 inci....panaskan minyak..tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi. Masukkan rempah kari daging yg dijadikan paste dan biarkan sehingga naik minyak...
Masukkan daging dan santan secukup.
Renehkan sehingga lembuk/empuk.
Masukkan kacang dhal yg direbus n toskan tadi dan semua sayur yang dipotong.
Kacau lagi hingga mendidih dan kentang empuk.
Masukkan garam n sesedap rasa
Masukkan cili merah n cili hijau sebiji-sebiji.
Renehkan sehingga naik minyak lagi.
Sedap dimakan dengan nasi beriani, roti canai n murtabak..

Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. kak ena..sajian ni tuk berapa org makan yer...takot kalo buat tuk 2 org terbyk plak...

    ReplyDelete
  2. salam eda...ini just nice for family k ena..eda kurangkan lah..tapi buat byk pun bole sedekah...dapat pahala kan...;-)

    ReplyDelete