Hmmmmm ini favorite hubby k ena sesangat...k ena pun suka gak sebenarnya hehehe.....kalau ada musim sure hubby k ena akn suruh buat...k ena sekeluarga suka makan dengan roti benggali...marah lah benggali semua...tapi itu lah namanya masa k ena kecil...tapi sekarang panggillannya dah lain roti buku hehehe...
Tau tak rupa roti benggali macam mana?
Ini k ena ambil dari the star....hmmmm sedapnyer kan hehehhe
K ena bukan lah nak bagi resepi roti tapi sekadar nak tunjuk rupa paras roti n orang yg buat roti tu....:P hiks
Ok back to resepi kuah durian apa yg k ena buat
Durian sebiji ambil isinya
santan sekilo
gula merah
gula pasir
daun pandan
2 sudu tepung jagung dibancuh dgn 1/2 cawan air
garam
daun pandan
daun pandan
Masukkan durian dlm periuk, santan pastu ramas durian dlm santan tu tambahkan air sedikit untuk dijadikan kuah...masukkan gula pasir n gula merah...k ena suka gula merah timbang yg dulu2nya sebab warnanya cantik...brown sugar akan pucat warnanya...gambar diatas k ena ambil masa g tadarus...
pastu masukkan garam sedikit serta daun pandan n didihkan diatas api...last sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk likat/pekat kan kuah....dah siap kuah...
Roti jala
Cantikkan roti jala ni....ini bukan k ena buat.....ini mesti dibuat oleh org yg pro giler...kalau k ena buat secantik ni sure hubby k ena tak g kerja asyik ngadap k ena jer :P
yg k ena buat tu...oklah tapi tak lah secantik ini...kira2 bole makan lar hehhehe...n tak malulah untuk dihidang..
resepinya...
1/2 kilo tepung
1/2 gelas susu cair
2 gelas air
2 biji telur
perwarna kuning atau sedikit kunyit
Satukan semua dlm mangkuk kalau pekat tambah air...lepastu blenderkan n tapis...pastu lenggangkan ia diatas kuali nipis...n lipatlah ikut suka bentuknya...
No comments:
Post a Comment