Yesterday Hi Tea Masjid An Nur...k ena bertugas sebagai penyambut tetamu untuk VIP2....oklah...good experience...ramai yang datang penuh lah Grand Ballroom Hotel D'Palma Shah Alam tu....banyak juga juadah yg disediakan...salah satunya adalah mee hoon singapore...
Resepi k ena selalunya
Mee hoon rendam dgn air panas hingga lembut dan toskan
Bawang besar, dimayang
Bawang putih, dimayang
cili api
Ikan bilis, direndam dan dicincang halus
Serbuk lada putih
Sos tiram
Udang basah
Taugeh dan sayur2 lain ikut suka
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun seleri dan bawang goreng utk hiasan
Sambal kicap cili padi
Bawang besar, dimayang
Bawang putih, dimayang
cili api
Ikan bilis, direndam dan dicincang halus
Serbuk lada putih
Sos tiram
Udang basah
Taugeh dan sayur2 lain ikut suka
Garam secukup rasa
Daun bawang, daun seleri dan bawang goreng utk hiasan
Sambal kicap cili padi
Tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili api hingga layu. Masukkan lada putih. Kacau seketika dan masukkan udang dan sotong. Jika suka boleh masukkan fishball dan fishcake.Masukkan sos tiram, kacau2 dan masukkan sesayuran pilihan.Masukkan garam secukup rasa. Masukkan mee hoon dan kacau hingga betul2 lembut dan sebati. Masukkan taugeh dan kacau rata tapi tak perlu terlalu lama. Hiaskan dengan taburan daun bawang, daun seleri dan bawang goreng.
Hidangkan juga dgn sambal kicap cili padi...cara2nya..
Kicap
cili api
bawang besar
bawang putih
cili merah
cili hijau
limau nipis
cili n bawang semua mayang...masukkakn kicap, perah limau nipis n sedikit gula..
No comments:
Post a Comment