K ena tak pernah cuba pun buat acar ikan masin...tapi yg ini k ena beli dari kawan sekolah k ena...kami sama2 di Sekolah Treacher Methodist Taiping...namanya Fatimah Abdul Rahman yang buka kedai roti Mr Dough Bread Station di Penang...memang sedap acar ikan masin dia....
Percaya tak k ena beli 10 pack baru2 ni...1 bg pada kawan, yg lain tu k ena simpan dlm fridge utk bulan puasa nanti...
Kalau malas buat belilah dgn kawan k ena ni k....
Acar ikan ni sedap dimakan dengan nasi beriani or nasi putih panas2....
Ini resepi yg k ena cari dibuku...
1 peket isi ikan kurau
Bahan blender:
Bahan blender:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup Goreng tanpa minyak n blender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan pedas
1 sudu kecil biji ketumbar
Buah2an jeruk campuran
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup Goreng tanpa minyak n blender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan pedas
1 sudu kecil biji ketumbar
Buah2an jeruk campuran
8 biji bawang merah yg kecil2
8 biji bawang putih yg kecil2
10 biji cili padi
Daun kari
2 sudu gula merah
2 sudu gula pasir
Cuka atau lemon
8 biji bawang putih yg kecil2
10 biji cili padi
Daun kari
2 sudu gula merah
2 sudu gula pasir
Cuka atau lemon
Ini caranya
1. Goreng separuh masak isi ikan masin kurau dan ketepikan
2. Tumis daun kari dan bahan-bahan yang diblend hingga naik minyak
3. Masukkan rempah-rempah yang ditumbuk tadi dan gaul sebati.
4. Masukkan gula merah + gula pasir dan cuka.
5. Masukkan bawang kecil, putih dan cili dan isi ikan kurau
6. Masukkan air dan biar dia kering...
Dah siap...pastu rasalah keenakannya....
No comments:
Post a Comment