Biskut ni kegemaran arwah mak k ena...masa dulu2 2 minggu sebelum puasa mula lah kena tumbuk gula untuk buat gula icing, kena goreng tepung...punyalah siksa masa tu...sekarang dh mudah sangat main angkat n bayar hehehhe...
K ena ingat lagi masa mak nak buat biskut ni...tugas k ena kena potong ceri...tak suka sangat sebab melekit huhuhu...tp nak tak nak kena buat juga...sekarang k ena mmg tak buat biskut ni hehehhe yg buatnyer makcik k ena...dia buat jual lagi...nama productnya...Tim's Cookies...mmg sedap semua biskut2 nyer...kalau tak caya cubalah order...fon no nya..0169294332..
Ok back to biskut Dahlia di atas...k ena bagi resepi ni
300 g mentega
130 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum)
100 g tepung jagung ) diayak
160 g tepung kastard )
Ceri merah untuk hiasan
Caranya...
Mentega dan gula aising putar hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar lagi sampai kembang.
Minimumkan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis n adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan....
Guna acuan biskut dahlia, tekan atas dulang pembakar, hias dengan sepotong kecil ceri n bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.
Selamat Mencuba...k ena beli jer dgn makcik hehehehe..
No comments:
Post a Comment