Monday, July 19, 2010

Satay


Last few nights...k ena rasa nak makan satay...jadi fahim anak ketiga k ena yg kdg2 k ena panggil uda g lah beli digerai near rumah k ena....rasanya tak lah sehebat satay kajang tapi bole lah...jadi k ena pun carilah resepi yg ada dlm buku resepi...inilah dia...
Masa raya last year k ena mmg ada buat tapi tak dicucuk...k ena gorengkan jer...jadilah satay goreng..

isi ayam atau daging
1 sudu teh jintan putih
½ sudu teh serbuk kayu manis
10 bawang merah
1 sudu teh ketumbar
seinci kunyit hidup
halia
lengkuas
1 sudu teh gula
2 serai
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak

Potong kiub daging ayam cuci dgn tepung...tos dan ketepikan.
Blender kering ketumbar n jintan putih
Blender basar bawang, halia, lengkuas n kunyit
Gaulkan bahan-bahan yang telah blender n masukkan 1 sudu minyak masak.
Lumur ayam dengan adunan ini dan perap semalaman dlm fridge.

Esoknya cucuk ketul daging ayam dengan lidi satay...
Sediakan bara api...masak satay di atas bara arang....jgn lupa balik-balikkan hingga masak sambil di percik minyak masak dengan serai yang telah diketuk...

Satay mmg tak sah kalau tak makan dgn kuah kacang serta timun n ketupat..


Resepi Kuah Kacang

300.gm kacang tanah – goreng tanpa minyak hingga garing
seinci halia
sedikit lengkuas
cili kering blender 2 atau 3 sudu
2 btg serai di titik
1/2 cawan gula merah
1 bawang besar
1 sudu kecil pes air asam jawa
Garam secukup rasa

Goreng kacang tanah tanpa minyak...lalu diblender kasar, ketepikan.
Blender basah cili kering, bawang desar, serai, halia dan lengkuas hingga halus.
Tumis bahan blender basah......hingga naik minyak...masukkan asam jawa, kacang, gula merah n garam. Simmer sehingga kuah pekat dn berminyak..

Nak raya ni bole ler masak kuah kacang kan...

No comments:

Post a Comment