Friday, July 16, 2010

Kari Laksa


Resepi yg k ena bagi ni resepi kawan k ena k ani....yg k ena herankan makanan ni asasnya mee tapi dipanggil laksa...tapi apa2 pun ianya mmg sedap sesuai utk berbuka puasa n open hse...puasa n raya dh nk dtg kan..


ok apa yg diperlukan...


600 gm mi kuning (dicelur)
1 mangkuk tauge
1 mangkuk sawi cina
5 biji tauhu pop
1 peket fish cake (dihiris)
1kilo santan pekat 
udang ikut suka byk mana
ayam hiris
4 sudu rempah kari ayam
4 batang serai (diketuk)
5 kuntum buah pelaga
10 tangkai cili kering (direbus dan dikisar)
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk besar air rebusan ayam
minyak utk menumis

sesedap rasa


utk hiasan daun pudina


Cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia di blender...tumis dlm minyak panas hingga naik bau.
asukkan rempah kari, serai dan buah pelaga dan tumis hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak.
tambah kan air rebusan ayam pastu masukkan santan pekat, bahan perasa, tauhu pop, fish cake, udang dan ayam...biar mendidih...makan bersama mee yg dicelur tadi dgn tauge dan sawi yang telah dicelur.
Hias dengan daun pudina....



Sedapppp heehhehe

No comments:

Post a Comment