Wednesday, July 21, 2010

Masak lemak ikan talapia dgn daun asam gelugur


Balik dari tadarus last mon terus beli ikan talapia di pasaraya USJ19....beli 2 ekor...k ena teringat dlm fridge ada daun asam gelugur/daun asam keping yg k ena bawa balik dari Kuala Pilah tempohari..tu yg beli ikan ni tu........jam berdetik...husband dah nak balik...cepat2 siang ikan terus rendam dgn asam n tepung sekejap...
sementara tu k ena tumbuk cili api n kunyit...tgk lah gambar tu...kasar sgt sbb nak cpt...jgn follow mcm tu k...tumbuklah dgn sabar n lumat...

So bahan2nya...
cili api 10 biji
kunyit hidup 1/2 inci
santan kotak
daun asam gelugur/asam keping sejemput (selepas dihiris seperti daun pandan utk buat bunga rampai)
garam
sesedap rasa

Ikan k ena dah cuci lalu masukkan dlm periuk pastu keringkan airnya dengan bahan tumbuk...jgn lupa ambil air batu tu yer...sbb itu penyedapnya kut hehehehhehe...jgn caya tau...
bila dah kering masukkan santan dn garam serta masukkan daun tadi...kacau sampai mendidih...dh boleh makan....daun tu dh cukup memasamkan masakan jadi tak perlu letak asam keping lagi....



Tengahari tu hubby k ena lunch dgn ikan talapia goreng n ikan kembung rebus...itu fav k ena sbb tu k ena goreng heheheh...........Hmmmm bila tgk hubby lunch terasa puas hati sangat....:-)

Cuba tau....tapi tu lah...daun ni mmg susah nak dpt kat kl....huhuhu

No comments:

Post a Comment