Friday, July 23, 2010

Nasi Beriani Ayam


Dah menjadi satu rutin pulak hari Jumaat hari Nasi Beriani......semua ni bermula masa buat haju last year...utk 45 hari ddk sana...tiap2 hari jumaat  jemaah dapat makan nasi beriani...duduk di Madinah pun sama Mekah pun sama...jadi terbawa2 sampai lah hari ni...
Pagi2 k ena dh rebus telur untuk buat Kurma Telur...ini bukan apa...setiap kali masak nasi beriani lawannya mesti kurma telur, jelatah, acar n sambal tumis ikan bilis serta papadom....lingkup diet kalau makan nasi beriani ni hehehehehhe
Balik dari ambil report card anak bonsu k ena Zharif...k ena pun terus masuk kitchen...hari ni Chef Fahim tolong kupas bawang2 n kentang...bila ada dengan Fahim kat dapur lagi semangat lah nak masak...

Apa yg k ena perlukan...
bawang besar 1 labu
bawang putih 5 ulas
halia 1/2 inci
Bahan2 ni semua k ena blender kan....semenjak beli blender k*nwood yg comei lote ni k ena rasa  lagi suka masak sbb cepat....k ena dah tak tumbuk heheheh..(lg malas sebenarnya) syhhhhh...

Pastu k ena yg rajin ni kan heheheh beli
Rempah beriani yg ada kat M*ydin tuu...
Ayam ribs 5 potong (potong kecil)
Beras 3 pot susu
Air panas
Ghee sedikit
Minyak masak sedikit
garam
sesedap rasa
rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bunga cengkih)

Ok....k ena buat mcm ni...

Panaskan periuk nasi atas stove...letakkan minyak n ghee...bila dh cukup panas k ena campakkan rempah tumis...pastu masukkan bahan blender...kacau sampai naik wangi...
pastu k ena terus masukkan rempah beriani...k ena tak jadikan paste pun...terus kacau....lepastu k ena masukkan ayam yg dh dicuci terlebih dahulu dgn tepung...kacau rata...masukkan garam sedikit...lepastu baru
masukkan beras..
Beras ni k ena cuci n toskan....pastu bila masukkan 1 mangkok beras...air panasnya mesti semangkok juga.
Kacau sebentar...n letakkan periuk nasi ni dlm Rice Cooker biar dia sampai kering...
Dah kering...kacau...n bila nak hidang taburkan bawang goreng...dh jadi hehehehe

Cuba tau...hehhehe
Oh ya...lela juga...jgn tak cuba...

No comments:

Post a Comment