Monday, March 1, 2010

Sambal Belacan n Ulam2an


Sambal belacan selalunya k ena yg gemar...hubby k ena cuma colek2 sikit jer...teringat arwah abah k ena yg tak mau anak yg lain tumbuk sambal belacan so k ena lah yg kena...arwah mak selalu pesan kalau nak tumbuk sambal cili biar ganjil...tak taulah kenapa tp itulah yg k ena selalu buat...

cili masak 5 biji
cili api 5 biji
belacan (k ena tak suka bakar n k ena suka belacan melaka)
garam n sedikit gula
asam jawa atau perahanlimau nipis

tumbuk n masukkan jus....taraaaaaaa dh jadi hehehehe

4 comments:

  1. k ena..apa bezanya belacan bakar & belacan melaka...

    ReplyDelete
  2. hehehehe sorii belacan melaka ada yg bakar ada yg tak...so k ena suka yg belum bakarnya...

    ReplyDelete
  3. Mak Mertua Ju pun pesan Ju guna cili atau cili api ikut nombor ganjil. Mengikutnye...kata org tua2....sambal jadi lebih pedas.

    ReplyDelete
  4. Hmmm agaknya betullah tu kan jue...org2 tua ni lebih berpengalaman....

    ReplyDelete