Sunday, March 21, 2010

Masak Lemak Cili Api Ketam

Hari ni sun 21 hb...hubby k ena g main golf akt KGPA...dulu2 k ena selalu gak ikut n main tapi dah setahun tak main sebab takut muka terbakar dik cuaca yg begitu panas...Awal pagi k ena dah g Pasar Shah Alam Sec 16 dgn Alynn n Isha anak sedara k ena...Isha nak balik JB hari ni...so k ena g beli tiket bas di sec 17...sekarang dah mudah tak perlu g Puduraya....dipasar k ena beli ketam, ikan keli, ayam n sayur kailan..ini untuk makan tengahari hari ni....balik dari pasar terus masukdapur n ambil keperluan nak memasak dari dalam fridge...

Selalunya k ena masak lemak ketam tak campur dgn apa2 anak2 suka ketam sahaja...so hari ni masak sampai 2 kilo...alhamdulillah ketamnya very fresh...

k ena sediakan tadi....

2kilo ketam
20 biji cili api
kunyit hidup 2 inci
santan
asam keping
garam n perasa
daun kunyit

Apa yang k ena buat tumbuk cili api dengan kunyit....masukkan bahan tumbuk dlm ketam n keringkan air ketam...masukkan santan, asam keping didihkan sebetar...masukkan garam n perasa n daun kunyit...k ena rasalah kan masak lemak cili api lah yg paling senang untuk dimasak...

Jom makan....




    

No comments:

Post a Comment