Sunday, March 21, 2010

Kailan Ikan masin


Kailan ikan masin adalah sayur kegemaran seisi rumah k ena.....hari ni Chef Fahim anak k ena yang masak sayur...k ena bukannya apa k ena nak dia practice...jadi next time kalau suruh dia masak dia dah tahu...apa yang dia belajar diacademy semuanya masakan international.......so k ena as mom ajarlah sikit masakan ibunda....

K ena sediakan kailan 2 ikat
bawang putih 5 ulas
ikan masin tenggiri jeruk 2 potong
sos tiram 2 sudu
garam n perasa

Selalunya selepas memotong kailan...k ena kan rebus dgn air garam...ini supaya warnanya masih cantik dan tidak berapa layu....selepas rebus k ena toskan...
goreng ikan masin jeruk sebentar...n masukkan bawang putih...setelah bawang garing masukkan sos tiram, garam n perasa...masukkan air sedikit lepastu masukkan 1/2 cawan air bancuhan tepung jagung...lepas itu barulah masuk kailan yg direbus tadi...matikan api n gaul rata.....now bolelah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment