Tuesday, March 2, 2010

Stim Ikan

Bulan feb baru jer berlabuh...punyalah banyak occasion dlm bulan ni...mula2 birthday Alynn lepastu anniversary k ena...
Birthday Alynn sambut kat Restaurant Sawasdee dengan family adik..happy gaklar Alynn bila dapat external hard dics dari ayah, handbag dari ibu, shoes frm abang n aida, big bear frm uda n story buku dari adik....
Macam2 gak order masa birtday kakak Alynn....kalau Thai food ni mesti order tomyam, stim fish, kangkong goreng belacan, sotong goreng tepung n ayam goreng thai...


K ena selalunya masak stim ikan yg simple2 jer....bahan2nya pun mudah

Cuci ikan ~ bole ikan kerapu, siakap atau bawal, ikan patin pun sedap lalu lomorkan garam...
Bawang puti 5 ulas k ena crush n goreng dlm sedikit minyak lalu tuang atas ikan
Cili  api 6 biji hiris tabur atas ikan
Carrot k ena iris mcm batang mancis n taburkan
Daun bawang k ena hiris halus n panjang n taburkan
Cili masak 1 biji hiris panjang n halus taburkan
Letak oyster sos n kicap cair dlm (1 sudu oyster n 2 sudu kicap cair + sedikit air bancuh dulu n curah atas ikan)
Lalu k ena stimkan...selalunya bila stim ni kita akan tau bila mata dia tersembul itu tandanya dh masak...
bila dh nak hidang taburkan daun ketumbar...

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment