Masa cuti Maulud Nabi k ena sekeluarga g bercuti bersama lagi 2 keluarga ke Frasier Hill...cuti ni bole dikatakan percutian tahunan...meaning every year all of us will bring the children meeting other friends children n have fun together...normally we go during CNY tapi disebabkan this yr tak book awal so Banglo Sri Intan milik telekom penuh....All n all that 5 thn percutian ini berlangsung...masa bercuti ni aktiviti yg dijalankan hiking, games, BBQ, archery n makan2 hehehe...
Masa menunggu suami2 balik dari hiking all the wives n dotters g makan laksa...
K ena dirumah pun kdg2 ada buat laksa..tapi laksa k ena...k ena suka pekat...masa duduk UK k ena suka buat laksa guna ikan makerel...hmmm sedap sgt...teringat lah pulak....
Ini laksa yg k ena n kwn2 makan kat Frasier Hill...agak cair...k ena n family suka pekat sikit terasa ikannya...
Resepinya...
Bahan2 utk kuahnya
Ikan selayang/kembung
kalau ikan selayang ada juga yg panggil ikan sardin/kembung sekilo
kalau ikan makerel seekor...ada di jual di hypermarket yg frozen punya
cili kering 20biji kalau taknk pedas kurangkan
bawang besar 2 labu
belacan 3 in
asam keping 4 keping
bunga kantan 2
daun kesum
hiasan:-
cili api
cili masak
timun
salad
limau nipis
cara2nya senang jer...
rebus ikan dgn asam keping lalu disejukkan n diasingkan isi n tulang then blender isi dahulu baru tulangnya (tulang ni ambil air saja ye hehehe nnti tercekik pulak) asam keping jgn buang k
rebus cili kering sebentar..
pastu blender dgn bawang besar n belacan
campurkan semua yg diblender dlm periuk letak air mengikut kepekatan
masukkan asam keping yg direbus dgn ikan n tambahkan lagi kalau suka masam
masukkan garam, bunga kantan n daun kesum
masak hingga mendidih
Laksa kering yg sedap k ena selalunya guna yg dari China balutan hijau tapi lately ni anak bujang k ena kalau balik Kuala Kangsar rumah bakal mertuanya dia akan belikan laksa tepung gandum mmg sdp n cpt kenyang...
Tiba2 k ena teringat masa k ena kat UK tahun 95/96 k ena selalu masak laksa pakai ikan maccarel...memang sedap giler...kalau tak caya...sekali2 g lah hypermarket beli ikan maccarel frozen n buat rasalah kelainan n keenakannya....
Tiba2 k ena teringat masa k ena kat UK tahun 95/96 k ena selalu masak laksa pakai ikan maccarel...memang sedap giler...kalau tak caya...sekali2 g lah hypermarket beli ikan maccarel frozen n buat rasalah kelainan n keenakannya....
Cubalah ek!
Alynn anak k ena memang suka giler laksa ni...
No comments:
Post a Comment