Nasi lemak selalunya k ena buat utk makan pagi atau masa buat BBQ....sepanjang yg k ena makan nasi lemak karak tak da tandingannya...mmg sedap...apalah rahsia makcik yg masak tu...dulu gerainya terletak depan mobil kat JKR workshop...hari tu k ena pergi katanya mereka ada buka satu restoren atap nipah disebelah kanan on the way to Kuantan...singgahlah situ kalau siapa2 nak cuba...
lain org lainlah tekak nya kan...tp k ena satu family enjoy makan nasi lemak nie...Disini tak dptlah k ena bg resepi mereka...ini resepi k ena...
Nasi 2 pot susu... dicuci pastu dlm nasi ni k ena hiriskan bawang besar, halia, masukkan santan...santan yg k ena gunakan no more santan kelapa...kalau utk makan anak beranak k ena gunakan santan no colesterol tp kalau ada tetamu or BBQ k ena guna santan kelapa perah..pastu masukkan garam n daun pandan lalu tanaklah nasi....
Kalau masa di UK dulu takda daun pandan..k ena letak serai janji ada bau...masa kat Mekah buat hajipun k ena masak tapi cuma bawang besar n halia sahaja...k ena letak halia banyak gak...sbb kat Mekah tkda daun pandan n serai.....
Untuk sambal tumis
Goreng ikan biis satu mangkok
meanwhile rebuskan cili kering dlm segenggam
blender cili kering dgn bawang kecil 5 ulas
tumiskan bahan blender dlm minyak goreng ikan bilis
masukkan paste asam jawa, gula n garam...biarkan sebentar diatas api
last sekalai masukkan ikan bilis goreng...
Biasalahkan nasi lemak sekarang makan dgn ayam goreng berempah, telur goreng, timun n kacang...
No comments:
Post a Comment