Saturday, March 13, 2010

Kari Ikan



Hari ni k ena masak kari ikan untuk makan tengahari....
tengok dlm freezer ada
Ikan kembung 4 ekor...ikan bole masak ikan apa pun
bawang merah 5 biji
bawang putih 4 biji
rempah ikan 3 sudu dicampur air jadikan paste
halba campur 1/2 sudu kecil
daun kari
asam jawa
santan
garam n perasa

K ena nyer style of cooking mmg senang...k ena hiris jer bawang
mula2 panaskan minyak masukkan halba campur
tumis bawang merah n putih hingga garing
masukkan paste rempah ikan masak hingga naik minyak
masukkan santan, ikan, asam jawa, garam n perasa..
last sekali masukkan sayur utk hiasan spt bendi, tomato n cili merah...
boleh juga masuk terung kalau mahu....

Happy Cooking!

2 comments:

  1. k ena,smlm eda pon msk kari kepala ikan...mmg favourite hubby pon...ada upload gambar kat wall eda smlm..hihihihi...sonok tgk dia mkn plus dpt puji sedap cam mak dia msk & tak yah g kedai mamak...hihihiih

    ReplyDelete
  2. so proud of u....senang kan nak menambat hati suami...hehehe

    ReplyDelete