Ikan keli goreng berlada mmg favorite hubby n anak2.....percaya tak yang k ena tak makan ikan ni ataupun ikan sungai yg lain dari kecil....arwah mak k ena tak pernah masak...so disebabkan dari kecil tak diperkenalkan jadi taklah menjadi kegemaran...
Seingat k ena ikan sungai yang k ena makan cuma ikan sepat masin jer.....ikan sepat masin ni...adoiii...mmg yummy bila makan dgn nasi panas tambah2 pulak makan dengan masak lemak labu...pastu ada pulak sambal tempoyak...ish ish terliurlah pulak rasanya heheheh....nasib baik bukan post dlm bulan puasa....
Masa g pasar ahad lepas k ena beli 2 kilo...adalah dlm 16 ekor...selalunya k ena pilih yg kecil sebab yang besar macam...ish taknk sebut.....selalunya lah kan k ena mesti suruh orang yg menjual tu buangkan kepalanya utk k ena sbb k ena geli....hehehe
So...
Ikan k ena buat 1 kilo jer
cili masak 2 biji )
cili api 10 biji )
bawang merah 6 ulas ) ditumbuk
bawang putih 5 ulas )
kunyit hidup 2 inci )
garam n serbuk perasa...
ikan k ena kerat dua....rendam dengan air campuran tepung, asam jawa n garam...k ena rendam 1 jam untuk hilangkan hanyirnya...
pastu k ena bersihkan n garam kunyitkan ikan...kunyit k ena guna kunyit serbuk...
bila minyak dh panas gorenglah ikan...jangan lupa tutup kualinya ya sbb dia akan meletup...masa mula2 kawin dulu tak pandai mmg minyak panas terkena tangan k ena...sampai sekarang parutnya ada...
Bila dah garing ketepikan....tumis pula bahan tumbuk dlm minyak gorengan...kalau minyaknya banyak sangat kurangkan lah sedikit.....kacau masukkan garam n perasa...akhir sekali masukkan ikan keli goreng...gaul rata...dah siap...
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment