Sheppard pie ni 1st time k ena buat...mmg tak percaya menjadi hehehe...anak suka n hubby pun suka cuma katanya kalau pedas lagi ummph...
Resepi ni kawan k ena Datin Kamalia yang bagi tapi as usual k ena ikut kepala sendiri hehhe
Resepi yg k ena derhaka kan hehhhe
Intinya...
Daging cincang
Bawang besar
Bawang putih
Lada hitam
Cendawan butang
Carrot
Garam
Tepung gandum untuk likatkan
n jgn lupa cili api untuk pedaskan...(tekak orang melayu lah katakan hehehe)
Untuk Topping
Kentang oversea yg lembut n besar2 tu 5 biji (Rebus dahulu )
Garam
Susu cair
Telur 2 biji atau cheese
Serbuk buah pala/nutmegCara2nya...
Bawang k ena tumis...masuk daging cincang, lada hitam, garam, kuib ayam, sayur n air..pastu simmer...k ena masukkan tepung untuk likatkan...
Cara untuk topping
Dalam food processor k ena blend kentang dengan telur atau cheese, susu cair, serbuk buah pala n garam..
Bila dah smooth...sendukkan layer by layer...atas sekali kentang n gris dgn telur...bakar sehingga kekuningan...hidang panas2...:)
No comments:
Post a Comment