Friday, February 26, 2010

Resepi Untuk Orang Berpantang Selepas Melahirkan

Salam Maulidur Rasul buat semua....
hari ni yanie kawan ex tmgs melahirkan...sha juga tak lama lagi.....k ena nak share resepi berpantang k ena pun tak berapa ingat sbb the last time k ena melahirkan 15thn yg lepas...
Apa yg k ena ingat masa mengandung Alynn anak pertama arwah mak k ena buat jeruk halia & kunyit.....jeruk ni k ena jadi kan sayur sbb mak k ena kata org berpantang tak bole makan sayur sbb sejuk kecuali pegaga...jeruk ni mak k ena buat 1 bulan sebelum melahirkan n jeruk ni mmg sdp n dapat mengecutkan rahim....
so cara buat jeruk ni...

halia 1/2 kilo
kunyit 1/2 kilo
cuka 1 botol
garam
gula

bila dh buang kulit halia n kunyit lalu dihiris kasar...
cuci n toskan airnya
letak dlm botol tuang cuka n masukkan garam n gula
simpanlah dlm peti ais n selepas melahirkan makan dgn nasi panas sebagai sayur...sedap cayalah....


Arwah mak k ena juga akan beli lada hitam cuci n jemur...
lepastu mak akan blender kering n letak sedikit garam..mak akan simpan dlm botol..
bila nak makan cedoklah sikit2....


Selalunya dlm dulang yg dihantar pada k ena ada air panas 1 mug, nasi kira2 setengahlah kalau beli kat kedai, jeruk kunyit halia n lada hitam...oh ya n ikan masin ini utk hari pertamalah..
bila luka dh sembuh barulah dapat makan telur goreng atau ayam...makan semuanya kering jer....

Bercakap pasal utk sembuhkan luka...lepas berurut n mandi daun...sdp mandi nie....ada daun serai wangi, daun kunyit, daun halia ntah apa2 daun lagi tak ingat...mak k ena akan buatkan ubat sembuh luka...
bahannya senang jer hehehe

biji manjakani
lesung batu

mak k ena akan asah biji manjakani belakang lesung batu dgn sedikit air utk lembabkan lepastu mak akn suruh sapu pada luka...hehehe luka dibawah tu lah huhuhu...adoiiiii sakit n pedih sgt tp believe me...the next day dh rasa luka kering....pandai sungguh org2 tua dahulukan....

Buah manjakani ni juga mak k ena akan rebus dgn kelopak bunga padma kering...susah nak dpt bunga ni tp k ena lucky sbb kwn dari Pahang bagi...so kalau nak cari mintalah org2 Pahang atau pantai timur yg carikan....minum air rebusan ni kalau dahaga n air ni boleh mengecutkan rahim...
Lepas berurut n mandi...sampailah masanya yg k ena rasa leceh tp ada baiknya...iaitu bengkung....mak k ena buatkan bengkung 12 ela dari kain...masa ni mak ajar macam mana nak ikat...lama sungguh nak memakainya...perlu lilit n simpul.....org sekarang very lucky dah ada bengkung moden...

 Ini pegaga...daun yg penuh dengan kebaikan untuk orang yang bersalin...rata2 buat apa saja dengan daun ini adalah baik untuk orang yg melahirkan...dikisar jadi jus juga bagus...
Untuk k ena daun ni selain dari buat ulam mak k ena buat rendang...masak rendang hati lembu dengan daun pegaga..

Hati Lembu 1/2 kilo
daun pegaga 1 ikat
cili api 15 biji
kunyit hidup 2 inci
santan 1mangkuk
asam keping sekeping dan garam
Hati dihiris kasar lalu dicuci dengan tepung n toskan..
tumbuk cili api dengan kunyit hingga lumat lalu masukkan kedalam kuali, masukkan juga hati...keringkan airnya...
bila dah kering masukkan santan dan pegaga...kacau sekali2....masukkan garam n asam keping...biarkan hingga kering..

Selain dari hati lembu...hati ayam juga elok untuk orang bersalin....selalunya hati ayam mak k ena akan buat masak kicap dengan lada hitam..

Hati Ayam 1 mangkuk kecil
bawang kecil 3 ulas                 )
bawang putih 5 ulas                 )
bawang besar 1 biji                 ) di hiris
halia 2 inci                               )
cili masak sebiji                       )
serbuk lada hitam 1sudu kecil
garam n asam jawa

Cara masaknya

Hati ayam dicuci dgn tepung, ditos n digaram kunyitkan...
goreng terlebih dahulu
Semua bahan hiris ditumis...masukkan hati...masukkan kicap dan sedikit asam jawa, lada hitam dan garam....hati2 ye dgn garam sbb dh masin dgn kicap....masaklah hingga kering sedikit
last sekali hirislah daun sup sebagai hiasan dn pewangi masakan.....kalau di UK dulu k ena guna cellery dan capsicum sebagai hiasan.... 

Bagi yang ceaser pula pastilah kena makan ikan haruan kan...k ena masa hysteractomy Datuk Professor Hamid Arshad dah pesan jangan sekali2 minum ikan haruan atau gamat yg diproses sbb katanya ramai yg datang balik kepadanya mengadu menanah luka mereka...bayang kan Datuk Prof kata kena operate balik buang nanah tu...jadi makanlah ikan haruan asli....ikan haruan bole buat sup, pindang, goreng atau bakar n itulah yg k ena makan selama seminggu selepas hysteractomy...lepas tu jangan lupa lepas mandi keringkan lah luka dengan hair dryer...biarkan luka tu expose to open air...kalau luka dibalut mmg lambat nak kering...


No comments:

Post a Comment

Post a Comment