Masak lemak cili api siput sedut ni kegemaran Syafiq hubby adik k ena Suhaila....kalau tengok dia makan memang seronok...hubby n anak2 k ena pun suka....k ena pulak masak kan saja untuk keluarga sbb k ena malas hehehe..
Kalau dah beli siput ni cuci dia elok2 kalau bole guna hampas kelapa biar sebentar...lepas tu cuci...tp disebabkan k ena tak pakai santan kelapa so tak adalah hampasnya so memadai cuci dengan tepung n asam jawa...untuk menyiangnya pula...untuk memudahkan isinya keluar bila disedut kenalah buang hujungnya terlebih dahulu...
Apa yang k ena buat k ena gunakan playar n kepit hujungnya...hehehehe inilah kerja ibu2 n isteri2 zaman sekarang...kalau dulu kenalah takek hujung siput tu..guna parang kontot lagi hehehe...
k ena sediakan...
Siput 1 bungkus
cili api 10 biji
kunyit 2 inci
santan
asam keping
daun kunyit
Cuci siput terlebih dahulu...tumbuk cili api dengan kunyit...satukan semua dalam periuk...masukkan santan...panaskan atas api...masukkan garam n asam keping n sesedap rasa serta daun kunyit...didihkan...dah siap!
Jom kita hidang...
No comments:
Post a Comment