Thursday, April 15, 2010

Masak Kurma Ayam


Kalau diberi pilihan between kari ayam n kurma ayam...mestilah kurma ayam menjadi pilihan...jadi k ena mmg tau sangat...kalau k ena buat nasi beriani, kurma ayam memang menjadi pilihan utama...
Masa anak2 kecil kalau balik Kuala Pilah k ena mesti masak kurma ayam untuk anak2 k ena n untuk anak2 sedara hubby k ena..

Seperti selalu 4 keping ribs dh cukup utk satu family k ena
rempah kurma alagapas 2 sudu besar
bawang merah 6
bawang putih 4
halia 2 inci
bahan tumis:- kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang n bunga cengkih
daun kari
santan
kentang
garam n
asam jawa

Tumbuk bawang merah, putih dan halia...
ayam yg telah dipotong, dicuci dengan tepung digoreng terlebih dahulu....
terjunkan bahan tumis dan daun kari kedalam periuk yg panas, yg ada minyak k hehehe
masukkan bahan tumbuk...bila dah naik wangi masukkan rempah kurma...kacau sebentar masukkan santan
ayam yg digoreng tadi...asam keping n garam...masukkan juga kentang...
bila kentang dah empuk masukkan lah bawang besar yg dipotong 4 dan cili masak yg dibelah tengahnya...
rasanya itu jer kut heheheh cubalah k....

No comments:

Post a Comment