Ikan patin masak tempoyak ni resepi nya dari Paei kawan kakak Alynn...last sun k ena cuma masak sambal tumis ikan bilis jer...dia org yg masak...alhamdulillah..
Bahan yg diperlukan...
Seekor ikan patin disiang n cuci dgn tepung n asam jawa
cili api k ena suka pedas so 20 biji kira oklah
kunyit hidup 2 inci
tempoyak ikut pekat
daun kesum
tumbuk cili api dgn kunyit
bila hancur masukkan tempoyak dlm lesung biar sebati dgn cili lalu dilumur n diperap sebentar biar umphmmm...
masukkan dlm periuk, masukkan air jerang di atas api
masukkan garam n daun kesum...
mmg sedap makan dgn nasi panas...
cubalah ek...tp bukan semua org suka tempoyak!
ni den nak torai..meleco air liur den ni hah..
ReplyDeletehehehehe bilo plak k su kawin oghang nogori...
ReplyDeleteini adik k ena tapi k ena panggil dia kak sue. Itu panggilan manja sbb yg bongsu adik so dia 2nd last seisi rumah panggil kak sue...
sebab dia masak lemak kak kena ckp nogori..kak nnt post macaroni gogeng pulak k..
ReplyDeleteok nnti akak post kan maccaroni goreng pulak....akak janji nak masak utk k sue kan...nnti akk masak balik dari Frasier Hill k...
ReplyDelete