Sekarang ni seisi rumah tak makan nasi waktu malam so k ena kena perah idea nak masak apa....k ena mmg selalu beli frozen mantou frm hypermarket , mantou ni mcm sejenis roti span yg very lembut...very popular in singapore n australia.....so bila dah goreng mcm ni lah rupanya...mantou ni bole makan dgn sambal, rendang, dendeng maupun dgn kari ayam...mmg sedap. Kdg2 k ena hidangkan masa hari raya bila dh kehabisan idea....alhamdulillah semua tetamu suka termasuklah seisi keluarga...
Last saturday k ena tgk daging korban dlm freezer masih ada.....masa k ena g haji bul nov lepas masjid kariah USJ 4 ada bg daging korban n bayangkan betapa lamanya daging tu ddk dlm freezer...jadi k ena kata kalau tak masak ni tak taulah apa akan jadi so k ena pun masaklah dendeng...actually rumah k ena dah kurang makan daging...hubby k ena jamah sikit jer pun bole sakit kepala...itu tanda2 yg umur bukan muda lagi.....
K ena ambil resepi dendeng ni dari buku n inilah resepinya...nnti bila2 k ena upload gambar dendeng k.....:-)
bahan2nya
Daging sekilo
Bahan kisar:
6 biji bwg merah
4 ulas bwg putih
2 btg serai
cili kering 15 tangkai
1 sudu besar paste asam jawa
Bahan goreng tanpa minyak & kisar
1 sudu ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
gula, garam n minyak utk menumis..
cara2nya agak leceh sebenarnya tp bila dh masak memang sedap...
rebus daging dgn 1 cawan kicap
bila dh kering sejukkan
pastu hiris nipis n ketukkan dlm lesung batu (masa ni mmg messy)
panaskan minyak tumis bahan blender sampai wangi masukkan bahan kisar
masukkan daging, asam jawa, gula n garam sedikit jer ye sbb takut kicap dh masin
kalau warnanya pucat masukkan kicap lagi...tunggu sampai kering sedikit pastu apa lagi heheheh....bolelah makan..
No comments:
Post a Comment