Thursday, December 5, 2013

Udang Assam


Udang Assam
Assam Prawns...resepi dari Julianna Lim Abdullah

500 gm udang besar
80 gm assam jawa
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu besar kicap pekat
1/2 cawan minyak untuk menggoreng

Udang jangan di buang kulit....cuma belah sedikit di bahagian belakang untuk membuangkan usus hitamnya
Campurkan assam jawa, gula, garam dan kicap pekat - perapkan sekali dengan udang. Biar selama 2-3 jam.

Panaskan minuak, api kecil atau sederhana, masukkan udang dan goreng.....bila wangi....akan nampak..hitam2 sedikit...boleh dikeluarkan.

Sedap di hidangkan dgn nasi lemak dan sambal belacan.

Selamat mencuba.

2 comments:

  1. salam... nampak sedap sangat.. teringin nak cuba...

    ReplyDelete
  2. waalaikummussalam..cuba lah ayu..k ena buat masa bulan puasa hari tu..:)

    ReplyDelete